onsdag 25 januari 2012

SUP träning! För landkrabbor =)


-CORE-

Som nämndes I tidigare inlägg är Stand Up Paddle en genomkörare för hela kroppen. Även om det kanske inte riktigt ser ut så vid en första anblick. Mycket beror på att underlaget aldrig är helt stilla mao du får ständigt parera vattnets rörelser under dig. Vilket aktiverar muskler man knappt viste att man hade.

För att orka balansera på brädan under en längre period är det alltså viktigt att ha en stark coremuskelatur! Till coremuskelaturen räknas mage, rygg, ländrygg/rumpa och ett antal mindre djupt sittande muskler i bålen.

För att bygga upp och träna coremuskelarturen bör man allra först lokalisera muskelgrupperna. Min erfarenhet säger mig att det finns lika många sätt att förklara hur man ska bära sig åt som det finns träningsinstruktörer, men det som jag tycker funkar bäst är:

Axelbrett isär med fötterna, böj lätt på knäna/mjuka knän. Tänk dig nu att naveln ska sugas in mot ryggraden och för att åstadkomma detta för du fram bäckenet i en ”juck” rörelse som samtidigt sträcker ut svanken. SPÄNN till! Denna spänning och position bör bibehållas under ALLA övningar (och på S.U.P brädan) för att träningen skall ha effekt samt för att undvika skador.

Återkommer med förslag på övningar och förhoppningsvis lite bilder (in action ;)) från gymmet.

//Amanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar